woensdag 13 januari 2016

Mijn top 10 : favoriete muzieknummers.Heel veel dank aan Pixabay voor deze gratis afbeelding van David Bowie

Zondagavond begon ik te schrijven aan deze blogpost. Ik was te moe op de post af te werken en drukte op opslaan. Maandagmorgen las ik 'verbijsterd' dat David Bowie dood was. Ik geloofde niet wat ik las.
Dit weekend nog leek het in de Standaard of  jongeren David Bowie nauwelijks kenden.
Ik vroeg meteen aan mijn dochter (opgeslorpt door kilo's cursussen) of zij hem kende : 'nope' zei ze ongeïnteresseerd.
Ik wist niet dat hij ziek was. Hij verliet ons geheimzinnig, discreet, eigenzinnig. Zijn dood lijkt wel georkestreerd (euthanasie denk ik dan als verpleegkundige). Zou het? Het is strafbaar in Engeland dus zal het wel niet.
Mijn jeugd was gevuld met songs van David Bowie.
Zondagavond al had ik Heroes resoluut op nummer 1 gezet. No kidding.

Let this hero rest in peace. 

 1. Heroes: 1981 David Bowie. Soundtrack van de film Christiane F.
  Dit waargebeurde verhaal over de drugsverslaving en ondergang van een dertienjarig meisje sloeg toen in als een bom.
  Ik was op dat moment ongeveer even oud en van drugs had ik nauwelijks gehoord.
  Iedere keer als ik het nummer hoor denk ik aan Christiane F..
  Luister en schrik niet.
 2. Come on Eileen: 1982 Dexys Midnight Runners.
  Het was het begin van een nieuwe modetrend. De jeanssaloppette. Ik denk niet dat ik er ooit een droeg, ik doe meestal niet mee met trends. Ik loop ofwel voor of achter.
  Het nummer is voor eeuwig verbonden met mijn puberteit.
  Luister en kijk maar.
 3. Tinseltown in the rain: 1984 Blue Nile.
  Onlangs hoorde ik het spelen op de radio terwijl ik van Brussel naar huis reed. De tranen sprongen in mijn ogen. Dit nummer is magisch. Het werd iedere zaterdagavond in de Avent Garde discotheek gedraaid waar we op een podium de nacht weg dansten.
  Het is tot op de dag van vandaag nog altijd even mooi.
  Kijk en luister maar.
 4. 1999: 1982 Prince.
  Ik zat begin jaren tachtig bij een vriendin op haar kamer te puberen.  Zij toonde mij haar nieuwe elpee.
  We werden omvergeblazen door deze kleine paarse god. Ik zag hem drie keer live optreden in België. Pure magie.
  Snikheet was het in Werchter op 4 augustus 1990 waar ik zijn beste optreden mocht aanschouwen.
  Luisteren kan niet: Prince (tegendraads).
 5. Une belle histoire: 1993 Michel Fugain. Reis je veel naar het zuiden van Frankrijk? Koop dan voor vertrek een cd met de beste Franse chansons. Het brengt je perfect in de Franse stemming. Dit nummer mag absoluut niet ontbreken. Ik speel het soms meerdere keren na mekaar.
  Deze versie met een Italiaanse zangeres is top.
 6. Hallelujah: 1994 Jeff Buckley. Als ik wil huilen en de tranen komen niet hoeft er maar 1 noot van dit nummer te klinken en mijn ogen vullen zich met tranen. Hij is 1 jaar voor mij geboren en stierf, nauwelijks 29 jaar oud.
  Luister en huil.
 7. Valerie: 2006 Amy Winehouse. Ik zat op een idyllische vakantieplek in Kroatië toen het nieuws van haar dood op het nieuws kwam. Niet onverwacht, het was eerder de kroniek van een aangekondigde dood. What a loss of talent.
  Wow: geniet.
 8. Jay-Z feat Alicia Keys: 2009 Empire state of mind. Een song over New York. Ik was er twee maal en deze stad doet wat met een mens. Dit nummer zegt het allemaal. Het swingt gewoon.
  Onze hotspots in NYC , Nog meer hotspots.
  Kijk en dans.
 9. Soundtrack Downton Abbey: 2011. Gewoon prachtig. Old fashion beauty.
  Sluit je ogen en geniet.
 10. Adèle: 19 - 21 -25 noem maar op. Ik adoreer Adèle op een 'gezonde manier'. Als ik haar zou ontmoeten dan zal ik niet gillen of flauwvallen. Ik zou haar met open mond aanstaren.
  Zij heeft de mooiste stem ter wereld. Het gemak waarmee ze zingt is 'jamais vu'. Onlangs was ze te gast bij Graham Norton. Ze babbelde met hem, ging naar het podium, zong een nummer, kwam terug naar Graham en babbelde rustig voort. Zonder een zweetdruppel te verspillen. Soms wordt gezegd dat al haar nummers op elkaar lijken. Misschien wel, maar de stem 'does it all'.
  Mijn favoriet?
Welke nummers zitten voor eeuwig in jullie hart?Show Comments: OR

Geen opmerkingen: