woensdag 14 september 2016

Fietsen en meer in Amsterdam

Amsterdam - de Grachten - Nederland

Als het over Amsterdam gaat denk ik spontaan aan drugs. Een woord dat wij mompelend en heel stilletjes uitspreken. Ik bezocht de stad al twee keer, een tijdje geleden ondertussen. Wij verwonderden ons toen over de koffiebars, zelfs in de straat van ons hotel. Onbestaande bij ons in Belgiƫ, alleen al de geur van geestverruimende middelen op straat. Tjonge.
Mijn wederhelft vindt het er niet wauw. Het is algauw een uurtje of twee rijden, zonder file, welteverstaan. Niet direct in onze achtertuin, dus.

Onze dochter had graag als verjaardagsgeschenk, ze werd recent 21, Pairi Daiza bezocht. Ik ademde diep in en uit toen ze het zei en dacht dat ik het in Keulen hoorde donderden. Ik moest me even vasthouden aan het keukenblad. Niet dat ik er niet heen wil: OOIT...
Aanschuiven om de kleine panda te zien met honderden, duizenden anderen op Crocs of Birkenstocks zonder teennagellak. Ik keek er niet echt naar uit.
Ik smeekte om een alternatief. Zij dacht heel hard na en zei toen: Amsterdam. Mijn kortademigheid verdween. Een shortbreak in het buitenland, dat heeft altijd een voetje voor in mijn leefwereld.

zoek een verblijfplaats 

Als je met de wagen reist is het handig om een hotel met een parking te zoeken. Je wagen parkeren op straat, vergeet het. Enkel de duurdere hotels in het centrum hebben zo'n service, die je dubbel en dik betaald. Kies beter een hotel buiten het centrum met een tramhalte in de buurt.
Wij boekten hotel Golden Tulip waar onze wagen veilig geparkeerd stond aan een schappelijk tarief. Er stopte een tram - letterlijk - net voor de deur. Een tramritje is niet goedkoop, moesten we tot onze verbazing vaststellen. Voor 4 personen betaalden we meer dan 13 euro terwijl we voor dezelfde rit met een luxe taxi 15 euro betaalden. Zo zie je maar.

boek een fietstocht met gids

We hadden niet veel tijd. De volgende morgen moesten we alweer weg. Mijn wederhelft boekte online bij Baja Bikes een toer door de stad met gids.
Na veel geharrewar in het hotel, als je er niet genoeg van kunt krijgen, dit verhaal staat op Tripadvisor , arriveerden we net op tijd om op onze fietsen te springen en Loes te achtervolgen. Dat mag je vrij letterlijk nemen. Zij racete met wapperende rokken door de stad, brug op naar links, brug af naar rechts. Honderden andere toeristen negerend. Ik zag nog nooit zoveel fietsers tegelijk. Het leek wel of we figureerden in een film. Eerlijk, ik zag weinig van de omgeving. Ik fixeerde me op Loes haar achterkant en probeerde haar bij te houden. We pauzeerden even in het Vondelpark. Het was zomers warm en een aangename plaats om even te vertoeven. We lunchten 's namiddags in vondelpark3. Het was er fijn en lekker. We swiepten verder door de stad, dat woord zei Loes keer op keer. Ik vond het goed klinken.
Ik swiep, jij swiept, wij swiepen, ... Het moet gezegd, Amsterdam is inderdaad overbevolkt. Heb je weinig of geen fietservaring begin er niet aan. Onze fietsen terugbrengen werd een drama. Drie minuten te laat klopten we aan een gesloten deur. Noodgedwongen moesten we, van de nog aanwezige man, onze fietsen op straat achterlaten. Shit happens. Lees maar wat ik hierover te zeggen had op Tripadvisor. Lang verhaal.

Vondelpark3 - restaurant - Vondelpark - Nederland - Amsterdam

Ik probeerde nog tickets te bemachtigen voor het Anne Frank museum online maar enkele dagen voor vertrek waren die de deur al uit. Wil je echt gaan, boek ze dan lang op voorhand. Aanschuiven in een eindeloze rij, als je dag genadeloos voorbij tikt is voor iedereen balen. Wij pasten. Ik bezocht dit beklijvende museum een aantal jaren geleden. Toch een must om het een keer in je leven te doen. Ik denk dat de toekomst online ligt. Boek alles in advance and you get well (eigen uitdrukking)!

Is Amsterdam een bezoekje waard? 

Zeker, ik zou er eens alleen naar toe willen gaan met ons gezin of met vrienden. Ik bedoel dan: zonder alle andere toeristen. Kan iemand dat regelen?

Pippa - Karine - Golden Tulip hotel West - Amsterdam
21 and  4...
Show Comments: OR

Geen opmerkingen: